zondag 20 juni 2010

45. 'Fijne keuken'

Uit eten gaan was een andere wereld - en bij elkaar eten ook. Ja, wel natuurlijk een vriendje dat bleef eten of dat je eens bij een vriendje bleef eten als het spelen lang duurde, maar dat was het wel. En ja: natuurlijk bleven later de vriendjes (een ander soort vriendjes) van mijn zussen eten, maar dat was echt later. Zoals dat nu gebeurt, dat je als gezin een bevriend stel te eten vraagt en dat er bijzonder gekookt wordt - een andere wereld. Buiten ons blikveld. Visite kwam op de thee of de koffie, 's morgens, 's middags of 's avonds. Vóór het eten gingen ze weg of ze kwamen na het eten.
Het eten was niet zoals nu, verfijnd van smaak en met speciale ingredienten. Het moest vooral genoeg zijn, dat je je buik vol had na het eten. 'Lekker' speelde veel minder een rol. en dan hadden wij het nog getroffen, want ons mam ging op een cursus 'fijne keuken', samen met Lucia Put. Eén avond in de week, ik denk in de huishoudschool aan de Elzenstraat. En gelachen dat ze hebben! Wij ook, wij kregen allerlei nieuwe gerechten. 'Hemelse modder', een uiterst machtig chocolade-toetje. Als je daar een bakje van op had, had je je buik echt wel vol. En bavarois. En gelatine-pudding. En 'broodje verschikkelijk'.
Maar voor de rest was het aardappels en groente, rijstepap en griesmeelpudding, boterhammen met beleg. Thee en melk. Ranja. En 's zondags snoep van 'ut zultwefke' (zie blog nummer 3). En snuf. Jawel; wij hadden snuf, ook wel zwart-wit geheten. Ik weet niet wat het was, maar het was poeder en je likte het uit een papiertje. Alsof je het op doktersrecept kreeg. En dat papiertje werd dan nat en klef en daar kon je later ook nog aan likken. Brr.

6 opmerkingen:

  1. hoi
    Een ingredient van snuf is salmiak, daar had ook je ook drop van (laurierdrop) en daar maakten wij rutselsjep van.
    Lidwi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, dat vertelde mijn vrouw Carla ook, nadat ze dit gelezen had. En je likte het ook uit je handpalm, die werd dan helemaal zwart.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We aten ook filosoof. Een gerecht van aardappels, uien en gehakt uit de 'wonderpan'.
    Fieke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Rutselsjep, dat woord ken ik niet. Wij hadden het gewoon over sjep. Dat 'rutsel' komt zeker door het feit dat je het moest schudden.
    Fieke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je moest het inderdaad schudden (rutselen) en bewaren in een donkere ruimte. Als je flink gerutseld had kwam er een dikke schuimlaag en die zogen we dan op (schuimpke trekken) Lidwi

    BeantwoordenVerwijderen
  6. wat is een broodje verschrikkelijk? zoiets als een patatje oorlog?

    BeantwoordenVerwijderen