zaterdag 11 december 2010

74. de HBS op het Stuyvesantplein

Toen ik dat kwartje voor de kapper kreeg, zat ik al op de HBS. Hoe was ik daar terecht gekomen? Ja, iedereen vond wel dat ik 'goed kon leren', zoals dat toen heette, maar hoe kwam ik op die HBS terecht, in die gele barakken aan het Stuyvestantplein?
Er waren geen open dagen toen, echt niet. Je ging niet shoppen naar welke school je wilde. Tenminste, als je op de school van meester Van Ham zat, in de Trouwlaan, ging je niet shoppen. Als je in de Trompstraat woonde en je vader ('onze pa') werkte in de fabriek, dan ging je niet shoppen.
Ik was me ervan bewust dat er over mijn hoofd heen over gesproken werd. De hoofdonderwijzer. De onderwijzer. De pastoor. Odulphus werd te chic bevonden, te kak. Daar zou mijn afkomst me nagedragen worden. Paulus was modern, een jonge school, dat paste beter bij ons.
Dus Paulus werd het - maar niet dat mooie, grote gebouw op de hoek van de Wandelboslaan en de Ringbaan West, want Paulus groeide uit z'n vel en kon geen dertien eerste klassen kwijt. De oplossing was: een dependance. En omdat Theresia net in dat jaar de lichtgele barakken aan het Stuyvesantplein ging verlaten, trok daar de overloop van Paulus in.
Hoe ze selecteerden - geen idee. Er was wel een gesprek waarin een leraar van Paulus ons pap en ons mam ervan overtuigde dat ik écht naar Paulus ging, alleen in een ander gebouw. Dat het niet minderwaardig was, geen aparte school voor fabriekskinderen. Dat ik les zou krijgen van dezelfde leraren als aan de Wandelboslaan etc etc.
Het zal wel, mij maakte het niks uit. Ik fietste gewoon naar het Stuyvesantplein, dat was lekker dichtbij. Trompstraat, Piet Heinstraat, Pastoor Vromansstraat, De Ruyterstraat, Nieuwstraat, Varkensmarkt, Primus van Gilsstraat, Piustraat oversteken, Stuyvesantstraat. Daar was het. Ik kende er helemaal niemand maar dat kwam vanzelf goed.
Toen ik in de derde klas zat werd met veel bombarie aangekondigd dat we een zelfstandige school werden: het Cobbenhagen College.

4 opmerkingen:

  1. toen ik in 1956 naar het Theresia op het Stuivesantplein ging, moest ik (en alle andere nieuwe Theresianen) eerst 2 dagen toelatings- examen doen. De kinderen uit arbeidersgezinnen moesten minimaal een 7 gemiddeld halen.
    Daarvoor waren we al psychologisch getest om ons leerniveau te bepalen.
    Volgens mij bestond er toen alleen, Odulphus voor de jongens, Theresia voor de meisjes en de Rijks HBS die gemengd was,(dus niet van toepassing). Ik heb het 2 jaar volgehouden, voelde me er beslist niet op mijn plek.
    Wij moesten trouwens voor de vakken gymnastiek en tekenen naar het hoofdgebouw.
    Lidwi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook op het Stuyvesantplein begonnen met de middelbare school: het Theresia. Dat heb ik 3 maanden volgehouden en met kerst geswitcht naar de Jozef-Mulo op de Oude Dijk.
    Fieke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. tja, dit was in 1965 dus de tijd was al weer wat voortgeschreden, zoals de tijd dat doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat lot is mij bespaard gebleven, het tussentijds swichen van school. Ik ben gewoon rechtstreeks naar de Jozef Mulo gegaan, die destijds door een non werd geleid. Net als onze vroegere meisjesschool trouwens. Nu zou daar een beetje raar tegenaan worden gekeken, tegen die oververtegenwoordiging van de fraters/broeders/zusters in het onderwijs. Zeker met al die kindermisbruikzaken die de laatste tijd in de openbaarheid zijn gekomen.......
    Anneke

    BeantwoordenVerwijderen