zaterdag 28 augustus 2010

55. Na het natgooien de kerk uit.

Het mooie van het dienen van een begrafenismis was vooral, dat je na het uitroken ('bewieroken') en natgooien ('zegenen') van de kist, de kerk uit ging, in vol ornaat en onder de klanken van 'In paradiso'. De kist had de hele dienst vooraan in de kerk gestaan, in de gang vlakbij het priesterkoor. Daar hadden we hem ten slotte bewierookt en gezegend. Dat achter de rug kwamen de kraaien in het geweer: oude mannen in jacquet die aan weerszijden van de baar gingen staan en die de kerk uit begonnen te duwen, achter ons aan. Tussen de banken door naar de grote kerkpoort, die bij deze gelegenheid openzwaaide - en daar gingen we, het felle licht van de werkdag in.
Voorop de priester in kazuifel met in zijn handen een kruis op een hoge stok, daar achter de misdienaars in hun togen en superplies, dan de kist, gedragen of geduwd door de kraaien, dan de weduwe, gebogen, klagend, huilend, ondersteund door een familielid, dan de rest van de familie, dan vrienden en bekenden. Een hele optocht. Eerst de Pastoor Vromansstraat door (links de friettent), Trouwlaan oversteken, over het pleintje (rechts fietsenmaker Bissele, links drankenhandel Van Eijck), Christiaan Huygensstraat in. Via het Laurens Kosterplein (rechts visboer Van Laarhoven, links een sigarettenzaak) de Oerlesestraat in. Die liepen we uit tot het Korvelplein (rechts kaardenfabriek Diepen). Achter de Korvelse kerk was het kerkhof. Zijn laatste rustplaats!
(Geen idee hoe we het deden als het hard regende.)

3 opmerkingen:

  1. Jeetje, liepen jullie dat hele eind? Nooit geweten! En dan de kist op zo'n lugubere praalwagen met zwarte paarden ervoor....
    Maar hoe ging het dan als je naar een ander kerkhof moest? Bredaseweg bijvoorbeeld? Of werd daar nooit iemand uit de Trouwlaan begraven?
    Fieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. kwenie. ik herinner me alleen de gang naar het korvelplein. Ik denk (nu) dat het vrij duur was, om die hele stoet mee te nemen naar het kerkhof, dus misschien deden dat maar weinig mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger gebeurde het altijd zo. Alleen de mannen liepen achter de stoet in volgorde van betrokkenheid. Bij tante Cor (jongste zus van je moeder) is er zelfs een foto reportage van gemaakt.
    Lidwi

    BeantwoordenVerwijderen